Menu
Kлиентска Количка
нямате добавени продукти

Иван Хайтов на Кривина

- Коментари (0)

Мина месец от последния риболов, реших че е време да отскоча до любимия Кривак. Планувах да направя една 48ца от сряда до петък, тъй като почивните дни по Великден знаех че ще е мазало, не че по принцип не е и през седмицата. Приятели бяха на гьола през последната седмица и положението не беше никак обещаващо, въртяха се големи капота, добрия стар Кривак. В сряда сутринта ми писа Васим дали ще идвам, от въпроса разбрах че младата надежда на Solar има риба и ме чака за снимки. По пътя минах през Carp Fever да попълня някои липси, които се оказаха много, както винаги след пауза през зимата. Добре че румънския тигър Генов винаги е готов да помогне.

Докато стигна до гьола, Васим не една ами две риби хванал, Те па и хубави. Помотахме се, по снимахме и докато се усетя станало 16ч.Реших да застана на площадката, меришеше ми на капо, ама по-малко. Особенно след като и Васим спомена че е видял да играят риби в този участък, точно толкова и не повече исках да чуя за да взема решение. Опънах на бързо скромното броли и наредих 3те пръчки. Една на острова, една направо, и една в ляво. Реших да ловя с солидни пва торби на две от тях и на хеликоптер монтаж на средната. За солидни пва в последно време използвам withy pool rig, работи безотказно с поп ъпи и критични топчета. Кука 6ца beaked poin на Маймуните със повод leader Free hooklink 25lb, за този монтаж това е най - добрия баланс, според мен. Повода е много тежък и плътен, потъва здраво като камък и в същото време е мек, което е важно за да може да легне в пва торбата. Връзка между торбето и основната линия, безоловния лидер на маймуните и основно влакно ORBIT double tapered mono 12-35lb. С 15метра подсигурен вграден шок спокойно можеш да си мяташ пва торби. А в тях сложих натрошени и смлени топчета с крушата на dynamite bloodworm и микро пелети. Всичко отиде във водата там където исках, или поне си го представях и седнах да навъртя още няколко резервни пвата.

Ridgemonkey terminal tackle

 

Бързо се стръмни, то нали и аз късно отидох. Хапнах на бързо и зачаках, и не чаках дълго, лявата въдица изпиука и бързо беше в ръцете ми, уви не усетих това което трябваше, някак си по-леко, едно такова като като стръв за сом идваше към мен, каракуда. Искаше ми се да я върна със шут в водата обаче не си заслужаваше да я вадя изобщо от там, откачих я и сложих нова торбичка. Добре че си направих няколко.

С наближаването на полунощ стана доста студено, ама като казвам доста разбирайте че не ми се излизаше даже да се изпикам.И си мисля, ами ако клъвне? Някъде към полунощ чух отчетливия звук на сигнализатора и идваше от дясна въдица до острова и докато излизах от топлия спален чувал си мислех, дано не е каракуда. Стигайки до пръчката и чувайки звука на бавно развиващия се аванс бях готов да се примиря със студа. Отне ми около 15мин да вкарам рибата в кепа, не изглеждаше голяма, но ръцете ми измръзваха и реших все пак да я оставя за снимки сутринта, докато вдигнах кепа обаче си промених мнението защото се наложи да си стягам кръста, бързо я премерих и след вида на 15кг в кантара реших че съм извадил голям късмет. Явно Кривака се е разнежил.

До сутринта имах няколко пип на сигнализатора но по скоро реших да оставя каракудата на куката за някой сом от колкото да изляза пак на тоя студ. И като казвам студ, последния ми риболов на 20ти декември беше мека пролет сравнение с тази вечер.

На сутринта мина Митко да ми направи няколко снимки на свой ред да застане на носа, а аз общо вземо наблюдавах цял ден безмълвните ми въдици.

 

 

Вечерта същия сценарии се повтори, без студа слава богу, без каракуди но са сметка на това един толуб се бори мъжки, явно съм го закосил прибирайки въдицата. А шарана беше далеч по малък, но пък за сметка на това такъв какъвто има само на Кривина. Дивак, черен, не тъмен а черен. С здрави джуки и лъщящи люспи. На сутринта след кафето и снимки с кривинския Дивак започнах да събирам. В повечето биваци бяха мъхмурлии, и как не, как цяла нощ бях страничен слушател на концерти ту на Лили Иванова ту на Радо шишарката. Докато събирах въдиците си мислех че извадих голям късмет да застана на точното място в точното време. Риболова на Кривака в тази седмица тече като гъсто капочино и излизат еденични риби. Но пък затова го наричаме на галено Кривака, защото е крив понякога.

 

Иван Хайтов 

 

Comments (0)